De kerk in de sjoel

(Click op de foto)

Elburg, Museum Sjoel Elburg, Graaf Hendriksteeg

Museum voor de geschiedenis van Joods leven in de provincie (mediene)

NiD90 10-24

02/05/2012


8 reacties on “De kerk in de sjoel”

  1. Wllm Kalb schreef:

    Moest even heel goed kijken!

  2. Glaswerk schreef:

    Heer François, de kerktoren zien vormt geen enkel probleem, ik ben alleen nog even bezig met het zoeken naar de sjoel.

    • francois15 schreef:

      Om te sjoelen zal je een andere ruimte moeten zoeken Willem ;) Maar de “Shule” daar staan we midden in met het vrouwenbalkon links (vrouwen mogen niet mee sjoelen zeg maar)

  3. Johan HvD schreef:

    Halfrond getopt Joods leven tussen Hulshorst en Grafhorst, Mijnheer François, en u kunt de Shule behoeden voor Urkers. In vroeger tijd kon men van de kerk uit zo het IJsselmeer in duiken, terwijl de Urkers visch vongden, vandaag de dag wordt er gesjoeld en worden linkse vrouwen weggeduwd. Hebt u nu de schijven achter gelaten in Staphorst? In een bierkuip, bijvoorbeeld. ;-)

    • francois15 schreef:

      Urkers mogen van mij best naar de Shule Mijnheer Johan (men is nooit te oud om te leren). De vis wordt trouwens duur betaald in Urk sinds de Zuiderzee is opgedroogd tot een meertje in de IJssel. In Staphorst? knijpen ze de bierkuip in het donker & sjoelen is daar vast zondig ;)

  4. fulpsvalstar schreef:

    Mooi, zo’n kerk gezien door een kerkachtig raam.

    • francois15 schreef:

      Ik heb me er het hoofd over gebroken wat een kerkachtig raam eigenlijk is. Een kerkraam is een raam in een kerk en dat kan afhankelijk van de bouwstijl verschillende vormen hebben…. tja ;-)
      Dit raam is denk ik een spitsboogvenster en de spitsboogvensters zijn er bij de verbouwing tot synagoge in 1855 in gekomen


Plaats een reactie